Aktiviteler | Kaş Pansiyon

TURÄ°ZM AKTÄ°VÄ°TELERÄ°

mavi-magara

Deniz Mağaraları

Bu maÄŸaralara teknik donanımlı dalışlar yapmak ve bazılarında yüzmek mümkündür Bunlar, Kekova Adası Deniz MaÄŸarası, Asırlı Adası Deniz MaÄŸarası, Güvercin Deniz MaÄŸarası ve en ünlüsü Mavi MaÄŸara’dır.

KaÅŸa 19 km., Kalkana ise 6 km. mesafede olan Mavi MaÄŸara bir deniz maÄŸarasıdır. 50 m. uzunluÄŸunda, 40 m. geniÅŸliÄŸinde ve 15 m. yüksekliÄŸinde ki maÄŸara 2. zaman yaÅŸlı Kretase kalkerleri içinde yer alır. MaÄŸaranın en önemli özelliÄŸi, maÄŸara içinde deniz altından yansıyarak giren güneÅŸ ışınlarının oluÅŸturduÄŸu ve yeÅŸil ile mavi renklerin bütün tonlarını kapsayan, deniz suyunun fosforessan mavi rengidir. MaÄŸara, sandalla dolaÅŸmaya ve yüzmeye uygun geniÅŸlik ve büyüklüktedir. Zaman zaman bir fok ailesi gelerek, Mavi MaÄŸara’da yaÅŸamaktadır.

Kaputaş Plajı

Sapsarı kum ve mavi denizin buluÅŸtuÄŸu mekanlar, KaÅŸ’ın benzersiz plajlarının adresleri olmuÅŸlardır, Küçükçakıl, Büyükçakıl, Akcagerme ile LimanaÄŸzı önemli plajlardır ve yüzme tutkunları için ideal yerlerdır.Bır doÄŸa harikası KaputaÅŸ plajı KaÅŸ’a 19 km. mesafededir. 192 basamakla plaja inilmesi, kumunun altın ÅŸansı rengi ve mavinin her tonunun güneÅŸle parlaması plajın çekiciliÄŸini artıran özellikler arasında yer almaktadır.

kaputas
patara

Patara (OvagelemiÅŸ)

KaÅŸ’a 41 km. mesafededir. Antik kent, limanın doÄŸu yakasında geniÅŸ bir alana yayılmış durumdadır. Kent ve limanı, yaklaşık 3 km. uzunlugundakı vadinin giriÅŸindedir. Patara Limanı, Xanthos (EÅŸen) Çayı’nın getirdiÄŸi alüvyonlarla dolunca bugünkü görünümünü almıştır. Kentin adından ilk kez Herodotos söz eder. Rivayete göre Patara, kentin kurucusu, Superisi Lykia ile Apollon’un doÄŸduÄŸu yerdir. Åžimdilik ÅŸehrin tarihi M.Ö. VI. ve V. yüzyıla kadar çıkarılmaktadır.

Sualtı Dalış

Akdeniz’in turkuaz suları , her türlü balık, sünger, ahtapot, anfora, gemi batıkları , bazende Caretta-Caretta deniz kaplumbaÄŸaları ile sanki insanı baÅŸka bir Dünyaya götürür.Bazen yunus, bazende orfoz balıklarıyla yüzmek ve onlara dokunma mesafesinde bulunmak bambaÅŸka heyecanlar uyandırır.

KaÅŸ’ın tam karşısında bulunan Yunan Meis Adası sadece 3 mil açığındadır. Meis’e ve Likya medeniyetine ait antik ÅŸehirlerine (Kekova, BatıkÅŸehir, vs.) günlük tekne turları düzenlenmektedir.

kas-sualti
yamac-parasutu

Yamaç Paraşütü

Son dönemlerde yapılan araÅŸtırmalar KaÅŸ’ın yamaç paraşütü için yeryüzü ÅŸekilleri ve iklim açısından Türkiye’nin en uygun yerlerinden bir tanesi olduÄŸunu göstermiÅŸtir. UçuÅŸlar donanımlı malzemelerle, uzman kiÅŸilerin kontrollerinde gerçekleÅŸmektedir.

Yamaç Paraşütü sporu, ilk bakışta serbest atlama paraşütüne benzeyen bir paraşüt ile uçak yerine, yüksek bir tepeden koşulmak sureti havalanmaktır. Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak serilen paraşüt, pilotun koşmaya başlaması ile hava ile dolar ve pilotla birlikte havalanır. Uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce /saatlerce sürebilir. Tek kişi olabileceği gibi iki kişilik ( tandem ) kanatları da vardır.

KaÅŸ’a 45 km. mesafede bulunan EÅŸençayı kano için çok uygundur. Bölgede faaliyette bulunan seyahat acentaları kano turu düzenlemektedir. Tur, Kınık Beldesi’nde baÅŸlar ve yaklaşık 15 km.lik mesafe kanolarla geçilerek, Patara kumsalına ulaşılır. EÅŸen Çayı’nın oldukça sakin akması nedeniyle, herhangi bir tehlike yoktur. Nehir çevresinin manzarası ve bitki örtüsü etkileyicidir. Tur sırasında, yemek, yüzme ve çamur banyosu molası verilmektedir.

Denizde yapılan kano sporu için, KaÅŸ’tan arabalarla Üçagiz Köyüne gidilir. Burada kanolara binilerek, eÅŸsiz koylar, tarihi güzellikler, Batık Åžehir, Simena gezilir, yüzme ve yemek molaları verilir. Yaklaşık 4 saat süren tur oldukça renkli ve keyiflidir.

Kaşta, Likya şehirlerinin birbirine yakın olması bu kentleri yürüyerek görmek isteyenler için yürüyüş güzergahları sunmaktadır. Yarımada, Limanagzı, Gedife Tepesi, Phellos, Gökçeören, Asaz Dağı, Gömbe yaylası alternatif yürüyüş parkurlarıdır.

KaÅŸ, Akdeniz’in en temiz ve berrak sularının bulunduÄŸu, kirlenmenin olmadığı bir ilçedir. Bu yüzden, balık ve deniz ürünleri avcılığı geliÅŸmiÅŸtir. Mercan, istakoz, palamut, kefal, kaya sokarı, orfoz, barbunya balıkları en çok avlanan balık türleridir. Ayrıca istakoz, ahtapot avcılığı da yapılmakta ve günlük olarak lokantalarda satılmaktadır. Son yıllarda, Gömbe ve Saklıkent’te Alabalık Çiftlikleri kurularak hizmete açılmıştır.

KaÅŸ’a 60 km. mesafededir. Bir doÄŸa harıkası olan Saklıkent Kanyonuna, ahÅŸap 100 metre uzunluktaki bir köprüden geçilerek ulaşılır. Kanyonda hizmet veren lokanta ve alabalık çiftlikleri bulunur. Kanyonun uzunluÄŸu 18 km. kadar olup, 6 kilometresi yürüyüş yapmak için çok uygundur. Yaz sıcağından kaçmak, serin sularda yüzmek ve ulu çınar agaçlarının altında dinlenmek isteyenler için ideal bir yerdir.

KaÅŸ’a 45 km. mesafede Kinik beldesindedir. EÅŸen Çayı’nın doÄŸu kıyısında kurulmuÅŸ, Likya BirliÄŸi’nin baÅŸkentidir. Kentin akropolisinden elde edilen yüzey buluntuları yerleÅŸme tarihinin M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzandığını ortaya koyar.

Antik kentteki ilk araÅŸtırmalar 1838’de Ingiliz Charles Fellows tarafından yapılmıştır ve ne yazık ki görkemli mezar anıtları, Nereidler Anıtı, Harpyler Anıtı, Payave lahdi, Aslanlı Mezar, British Museum’a kaçırılmıştır.

Kent surları Roma ve Bizans Dönemleri’nde onarılarak çeÅŸitli ilavelerle güçlendirilmiÅŸtir. Güneyde, M.Ö. 2. yüzyıla ait kapı yer alır. Bu kapının arkasında Imparator Vespasianus’a ait dor düzenli Zafer Kemeri görülür.

.

Antik kentten günümüze ulaÅŸan eserlerin başında ÅŸehrin kuzeyinde kayalara oyulmuÅŸ mezarlar ile dört bir tarafa serpilmiÅŸ Likya lahitleri gelir. Lahitlerin en görkemlisi, bugün Uzunçarşı Caddesi’nde bulunan ve halk arasında Kral Mezarı olarak adlandırılan Likya Yazıtlı Anıt Mezar’dır (M.Ö.4.yy.).

Antiphellos’da bulunan önemli eserlerden bir tanesi de KaÅŸ Antik Tiyatrosu’ dur (M.Ö.1.yy). 4 bin kiÅŸilik seyirci kapasitesine sahip olan yapı M.S.2. yüzyılda onarım görmüştür. 26 basamaktan oluÅŸan tiyatronun sahnesi yoktur ve yapının en önemli özelliÄŸi Anadolu’daki denize cepheli tek tiyatro oluÅŸudur.

Tiyatronun kuzey-doğusunda Akdam olarak adlandırılan dor tipinde M.Ö. IV. yüzyila ait ev tipi bir mezar vardır. Yapı, dogal kaya kesilerek yapılmıştır.

.